18
iun.
08

Moise si Akhenaton Part 1

ATENTIE Articolul de mai jos nu este scris de mine, ci de Ahmed Osman. Pentru mai multe detalii, consultati cartea sa pe acelasi subiect. Articolul este mult scurtat pentru usurinta cititorului. Si tradus, evident. Nu l-am gasit decat in varianta englezeasca, desi cartea sa o am in romana.

Restul articolelor din serie le gasiti aici.

Primul monoteist

Akhenaton este cel mai misterios si interesant dintre faraonii egipteni. El a creat o revolutie in religie, filozofie si arta care a rezultat in introducerea primei religii monoteiste cunoscuta in istorie. Sigmund Freud, tatal psihoanalizei, a fost primul care a sugerat o conexiune intre Moise si Akhenaton. In ultima sa carte, „Moise si monoteismul”, publicata in 1939, Freud a afirmat ca Moise era un oficial de la curtea lui Akhenaton si un sustinator al religiei lui Aton. Dupa moartea lui Akhenaton, Moise a ales tribul israelit care traia la est de delta Nilului ca sa devina poporul sau ales, i-a scos din Egipt in Exod, si le-a insuflat principiile religiei lui Akhenaton. Cand arheologii moderni au intalnit potretul ciudat al lui Akhenaton in ruinele Tell el-Amarna in mijlocul secolului al XIX-lea, nu erau siguri cum sa il catalogheze. Unii au crezut ca era o femeie deghizata in rege. La inceputul secolului XX, cand orasul Amarna fusese excavat si mai multe se stiau despre el si familia lui, Akhenaton a devenit un punct de atractie pentru egiptologi, care l-au vazut ca pe un umanist vizionar, dar si ca pe primul monoteist.

In incercarea mea de a verifica teoria lui Freud examinand descoperiri arheologice recente, am ajuns la concluzia ca Moise era insusi Akhenaton. Fiul lui Amenhotep III si al regineri Tiye (fiica lui Yuya, pe care l-am identificat ca fiind patriarhul Iosef), Akhenaton avea un tata egiptean si o mama israelita. Yuya fusese numit de Thutmosis IV ca Stapan al Cailor Regelui si Deputat al Cavaleriei Regale. Cand a urcat pe tron, conform traditiei, Amenhotep III s-a insurat cu sora sa Sitamun, care era doar un copil de trei ani atunci. Insa in anul al doilea al domniei sale, Amenhotep a decis sa se insoare si cu fata lui Yuya, Tiye, fata pe care o iubea, si facut-o Marea sa Sotie Regala (conform obiceiurilor egiptene regele putea sa se insoare cu cate femei dorea, dar regina, ai carui copii ii vor urma la tron, trebuia sa fie sora lui). Ca si cadou de nunta, Amenhotep i-a dat lui Tiye fortareata Zarw, in aria moderna Kantara din Sinaiul de nord, capitala pamantului Goshen, mentionat in Biblie ca aria in care israelitii traiau in Egipt. Aici el a construit un palat de vara pentru ea.

Nasterea lui Moise

Amenhotep, care a devenit mai tarziu cunoscut ca Akhenaton si Moise, a fost nascut in anul al 12-lea de domnie al tatalui sau Amenhotep III, 1394 i.Hr, in palatul regal de vara din Zarw. Adica aceeasi locatie in care s-a nascut si Moise. Dar contrar povestilor din Biblie, Moise a fost nascut inauntrul palatului regal. Mama sa, regina Tiye, mai avea un fiu, Tuthmosis, care a murit cu putin timp inainte de nasterea lui Amenhotep. Tuthmosis fusese educat si antrenat la rezidenta regala din Memphis inainte sa dispara in mod misterios – se crede ca a fost rapit si asasinat de preotii lui Amon. Temandu-se pentru siguranta lui, Tiye si-a trimis fiul, pe Amenhotep, pe rau catre casa tatalui sau israelit din afara Zarw (aceasta este originea bebelusului biblic descoperit pe rau).

Motivul pentru ostilitatea preotilor fata de tanarul print era faptul ca Tiye, mama lui, o israelita, nu era mostenitoarea legitima la tron. Deci nu ar fi putut fi acceptata ca si consoarta zeului Amon. Daca fiul lui Tiye ar fi luat tronul, aceasta ar fi fost vazuta ca o noua dinastie de regi care nu apartineau lui Amon. In primii sai ani, mama sa l-a tinut pe Amenhotep departe de rezidentele regale de la Memphis si Teba. El si-a petrecut copilatia la marginea orasului Zarw, ingrijit de sotia fratelui mai mic al reginei, generalul Aye. Mai tarziu, Amenhotep sa mutat la Heliopolis, la nord de Cairo, pentru a primi educatie sub supervizarea lui Anen, preotul lui Ra, care era fratele mai mare al lui Tiye.

Tanarul Amenhotep a aparut prima data in capitala Teba cand avea 16 ani. Acolo a intalnit-o pe Nefertiti, sora sa vitrega, fiica lui Sitamun, si s-a indragostit de ea. Tiye, mama sa, a incurajat aceasta relatie, realizand ca o casatorie cu Nefertiti, mostenitoarea, ar fi fost singurul mod ca el sa isi castige dreptul la tron.

Va urma, pe acelasi subiect.

Reclame

3 Responses to “Moise si Akhenaton Part 1”


 1. 1 laurentiu
  25 iulie 2008 la 7:35 am

  „Dar contrar povestilor din Biblie, Moise a fost nascut inauntrul palatului regal.”
  ce dovezi aveti in acest sens?
  dupa cum stiu, istoria se scrie in functie de cine este la conducere. astfel, pe timpul comunistilor comunistii au fost aparatorii patriei, luptatori impotriva fascismului si a asupritorilor condusi de un presedinte de seama. astazi, comunismul este( sau se considera a fi)o forma dictatoriala de a conduce un popor, iar ceausescu un tiran.
  de ce n-ar fi moise „scos din ape”, iar faraon doar sa minta poporul ca a fost nascut in palatul regal? doar nu putea sa spuna ca l-a adoptat pe moise?!
  (

 2. 25 iulie 2008 la 5:03 pm

  Dupa cum ai observat scrie acolo ca articolul nu este al meu. 🙂 Este doar tradus, liber la discutat si criticat.

  Dovezi palpabile nu iti pot da, evident, din cauza ca nu sunt egiptolog. Ideea este ca „Moise” a fost trimis „pe ape” pentru a fi salvat. Adica: daca regina Tiye nu renunta la fiul sau era sigur sa fie omorat de preoti. Moise a fos sub vegherea reginei, devenind un invatat si deprinzand toate ritualurile necesare pentru a dovedi faptul ca este un urmas la tron. Prin casatorirea cu Nefertiti, Moise devenea urmas „legitim” la tron, preotii nemaiputand avea motive de tagada: sotul unei descendente regale, avand el insusi sange regal – chiar daca mama sa nu era mostenitoare legitima dpdv al preotilor, tatal sau era -, devenea pretendent la tron.

  Mie mi se pare destul de logic siretlicul.

  Daca doresti dovezi, atunci trebuie sa aprofundezi studiul. – si eventual s avizitezi ceva muzee? –

  Apropos, ne-am mutat: http://www.lasueta.info

  • 3 Marilena
   15 iulie 2012 la 10:23 am

   In lumina descoperirilor arheologice, mai vechi si mai noi, s-au desprins 3 ipoteze-n ce priveste viata personala a lui Amenhotep al lv-lea [Amenophis al lv-lea, Akenaton, Ikhnaton]:
   1/ Amenhotep al iv-lea fiul lui Amenhotep al lll-lea si al REGINEI atotputernice Tiye, dupa moartea tatalui sau, tata care si-a luat de sotii doua fiice[sore bune ale lui Amenhotep al lv-lea] pe SITAMUN SI ISET, a venit la domnie la o varsta speculata a fi intre 14-18 ani. Regina Tiye de a carui origine evreiasca nu se poate vorbi, si-a tinut fiul prizioner ambitiilor ei timp de 12 ani, se spune ca-i lega o puternica relatie incestuasa, din care ar fi rezultat o fiica. In reprezentarile de pe zidurile templelor dinTeba, regina Tiye apare imediat dupa Amenhotep al iv-lea[Aketaton], abia dupa aceea apare regina Nefertiti si doua din fiicele cuplului.
   2/Uni din egiptologi, spun ca ceea ce se petrecea intre Amenhotep al lv-lea si regina Tiye tinea strict de ritualul religios, dar este sigur ca o data cu disparitia lui Tiye[ a fost timp de 12 ani dupa moartea sotului , nedespartita de fiul ei], iese la suprafata Nefertiti, care la randul ei nu depaseste 12 ani de convietuire cu Amenhotep, caruia ii daruieste 6 fiice, toate cele sase vor deveni sotii sau concubinele ale tatalui lor. Fiica cea mare Meritaten dupa ce ii va fi sotie tatalui, trece in bratele lui Smerkare, un frate sau un iubit de-al lui Amenhotep al lv-lea [Aketaton] asociat la tron, nu traieste prea mult, cea cunoscuta ca viitoarea sotie a lui Tutankamon, cea de a treia fiica a lui Amenhotep al-lv-lea pe nume Ankhesenaton, la 12 ani ii va daruii tatalui un copil , ce va murii la scurt timp de la nastere, o alta fiica Merikaten va murii la nastere. Relatiile intime cu fiicele sale au inceput inca inainte de-a fi nubile, este reprezentat cu Meritaten in brate, sarutand-o pe buze, alteori o ridica-n brate spre soare si o saruta, felul cum sunt reprezentati arata o intimitate nepotrivita pt un tata si fiica, oricum toate au fost MARI SOTII REGALE.
   3/Mai exista o sotie mama lui Tutankamon pe nume Kiya, care este o sora doar de tata. N-a avut frati inafara de Smerkare, dar nici acesta nu se stie daca i-a fost frate, iubit sau fiu facut cu mama sa. Tuthmoses murise la 12 ani, ma refer la fratele cel mare, n-a fost rapit de preotii lui Amon, a fost vorba dupa uni de CIUMA, dupa alti de holera, ea a mai ucis cativa frati si sore de a lui Amenhotep al lv-lea. Sigur Amenhotep sau Akenaton n-a avut nicio legatura de sange cu MOISE, cel mult a fost un servitor apropiat, cam acelasi lucru il spune si FREUD intr-o biografie a lui Moise.
   ere


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Add to Technorati Favorites

RSS Pauza de cafea

Ganduri trecute

Ne-am mai plimbat pe

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: